Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Pierożki z mąki gryczanej z serem

Pierożki z mąki gryczanej z serem

Sałatka pełna witamin

Sałatka pełna witamin

Zapiekane sznycle z żurawiną

Zapiekane sznycle z żurawiną

Bułeczki domowe

Bułeczki domowe

Słodki placek z jabłkami i żurawiną

Słodki placek z jabłkami i żurawiną

Naleśniki piwne z parówkami

Naleśniki piwne z parówkami

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Shoarma afrykańska

Shoarma afrykańska

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Warzywne placki ziemniaczane

Warzywne placki ziemniaczane

Faszerowane pieczarki z szynką

Faszerowane pieczarki z szynką

Pierś  indycza z pesto i pomidorami

Pierś indycza z pesto i pomidorami

Lekka sałatka z indykiem

Lekka sałatka z indykiem

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Rauchy z jabłkiem

Rauchy z jabłkiem

Wariacje na temat chłodnika

Wariacje na temat chłodnika

Gorąco? Chłodnik jest idealnym pomysłem na posiłek w upalny dzień. Orzeźwia, chłodzi i świetnie gasi pragnienie. Przyrządzony z surowych warzyw i owoców, dostarczy dawki sycącego błonnika i witamin. Podany bezpośrednio po wyjęciu z lodówki będzie pożywnym wytchnieniem od panującego skwaru.

W polskich restauracjach wybór chłodników jest skromny, choć rodzima kuchnia proponuje kilkanaście odmian tej sezonowej zupy. Na Kurpiach najpopularniejszy jest chłodnik z burakami i szczypiorkiem, na Mazurach robiony jest na żytnim kwasie, na Mazowszu z sokiem z kiszonych ogórków. „Charakter tradycyjnemu chłodnikowi nadają dodatki takie jak warzywa i owoce, tymczasem o jego smaku decyduje baza mleczna lub bulion. Najważniejsze jest jednak aby produkty były świeże i mocno schłodzone” – radzi Jarosław Walczyk, szef kuchni warszawskiej restauracji Strefa.

Szef Walczyk proponuje autorską wersję chłodnika z melona z dodatkiem prażonego sezamu. Ten owoc doskonale nadaje się na podstawę letniej zupy. Oprócz wody, z której składa się w blisko 90%, zawiera beta-karoten, potas, magnez i cynk. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Najwięcej prozdrowotnych właściwości zawiera melon kantalupa, o intensywnie słodkim smaku.

 

Cytrusowy chłodnik z melona kantalupa z cynamonem i prażonym sezamem (przepis Strefa Rastauracja & Bar).

Składniki na 6 osób:

1 melon obrany i oczyszczony z pestek

2 szklanki (500 ml) świeżego soku pomarańczowego

1 łyżka soku z limonki

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki prażonego sezamu

 

Czas przygotowania ok. 20 minut + godzina schładzania.

Melona obieramy i kroimy na kawałki, następnie miksujemy wraz z połową szklanki soku pomarańczowego.
Do półtorej szklanki soku pomarańczowego dodajemy łyżkę soku z limonki i doprawiamy szczyptą cynamonu. Dalej mieszamy ze zmiksowaną masą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem możemy udekorować chłodnik prażonym sezamem.