Odświeżamy nasze stare przepisy i sprawdzamy, które z nich są sprawdzone, najlepsze i pewne. Dzisiaj testowaliśmy warzywa duszone w sosie z orzeszków ziemnych. Jest to jedno z podstawowych, bezmięsnych dań kuchni tajskiej. Smakuje genialnie.
składniki:
- 2 marchewki
- 1 mała główka kalafiora
- 150 g fasoli szpragowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 6 młodych cebulek
- 1 łyżka pasty chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 6 łyżek mleka kokosowego
przyrządzanie:
- Marchewki obrać, pokroić na skos w cienkie plasterki.
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki i również pokroić w plasterki.
- Fasolkę obrać, odciąć końcówki, pokroić na 2 – 3 cm kawałki.
- W woku rozgrzać olej i smażyć przez ok. 2 minuty pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Dodać pastę chilli, zamieszać i smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać marchew i kalafior i nadal smażyć, często mieszając, przez 2 – 3 minuty. Wrzucić fasolę i nadal smażyć.
- Wlać sos sojowy, wino ryżowe, zamieszać.
- Masło orzechowe dokładnie połączyć z mlekiem kokosowym i wlać do woka.
- Warzywa dusić w sosie jeszcze przez 5 minut.