Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i bardzo zdrowe danie! Inspirowane kuchnią indyjską uwodzi smakiem i mieszanką niesamowitych przypraw. Koniecznie wypróbujcie. Idealne na nadchodzące chłody.
składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka świeżo startego czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
- 6-7 lisków curry
- 2 łyżeczki posiekanych listków kolendry
przyrządzanie:
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy ziarna kminku i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmazamy, aż się zarumieni. Dodajemy starty czosnek, imbir i smażymy przez kolejnych kilka sekund. Dodajemy kurkumę, kolendrę, papryczkę chili oraz wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę wody i całość dusimy przez ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
Na oddzielnej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy ziarna gorczycy. Dodajemy listki curry, papryczkę chili. Dodajemy kilka łyżek ugotowanych warzyw do patelni z olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie całość przekładamy z powrotem do warzyw.
Na koniec dodajemy posiekane liście kolendry.