Chcesz poczuć aromat tymianku, papryki, koperku i boczku wędzonego to przygotuj to danie. Warzywa z boczkiem to szybka i prosta potrawa wspaniale nadająca się na danie obiadowe.
Składniki:
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag ziemniaków
- 20 dag marchewek
- 10 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 jajka
- świeży tymianek
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy na pół lub na ćwiartki. Oprószamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, posiekanym tymiankiem oraz polewamy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- Boczek kroimy w średniej wielkości plastry. Podsmażamy na chrupko. Dodajemy pokrojoną fasolkę i podlewamy wodą. Dusimy kilka minut i dodajemy do warzyw. Smażymy jeszcze 5 minut.
- Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na tłuszcz po smażeniu boczku i smażymy płaski omlet. Następnie rolujemy i kroimy w wąskie plastry.Dodajemy do warzyw.
- Posypujemy posiekanym koperkiem.