Niskokaloryczna i zdrowa przekąska z warzyw maczanych w ziołowym i tuńczykowym dipie
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 8
składniki:
3 marchewki
3 pomidory
po strąku czerwonej i zielonej papryki
pęczek rzodkiewek
1 mały ogórek
kilka łodyg selera naciowego
Dip ziołowy:
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
gałązka koperku do dekoracji
Dip tuńczykowy:
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki odsączonych i posiekanych kaparów
otarta skórka z połowy cytryny
sól, pieprz
kilka ziaren marynowanego pieprzu do dekoracji
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyć, marchewkę i ogórka obrać ze skórki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki, marchewkę – w słupki, paprykę i selera – w kawałki, rzodkiewki – na połówki. Ułożyć w naczyniu, w którym będą podawane i skropić sokiem z cytryny.
Z jogurtu, przeciśnietego przez praskę czosnku, świeżych ziół oraz przypraw przygotować dip ziołowy. Udekorować gałązką koprerku.
Odsączyć tuńczyka, połączyć go z majonezem, jogurtem posiekanymi kaparami i otartą skórką z cytryny oraz przyprawami. Dip udekrować kilkoma ziarenkami pieprzu.