
Wiosenne warzywa ugotowane na parze doskonale smakują zapiekane w delikatnym serze ricotta
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 70
liczba porcji: 4
składniki:
1 kalafior
pęczek młodej marchwi
6 - 8 małych ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
1 pęczek dymki
250 g sera ricotta
1 jajo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyć, oczyścić, marchew, ziemniaki, fasolkę obrać. Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę na 2 cm kawałki. Następnie wszystkie za wyjątkiem dymki ugotować na parze. Gdy są już prawie miękkie, odcedzić. Ser ricotta wymieszać z rozmąconym jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Warzywa ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, posypać kawałkami dymki i posiekanego szczypioru. Na wierzchu ułożyć masę serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













