Sezon w pełni, więc korzystajmy jak tylko możemy z tego co daje nam natura. Warzywa są zdrowe, kolorowe i łatwe w obsłudze. Czego chcieć więcej?
czas: 30
liczba porcji: 2
składniki:
Pół średniej cukinii
Kilka rzodkiewek
Pół awokado
Trzy suszone pomidory
Kilka oliwek
Garść czarnej soczewicy
Przyprawy: czosnek, oregano, pieprz
Olej z pestek winogron
przyrządzanie:
Cukinię ugotować na parze (wystarczy kilka minut), a soczewicę w małym garnuszku. Na jej
ugotowanie potrzeba około pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa w dowolną formę, a
suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy około 10 minut, aż zmiękną. Oczywiście
można użyć także pomidorów w oleju. Wszystkie warzywa układamy dowolnie na talerzu, posypujemy przyprawami. Kiedy użyjemy czosnku i oregano nie powinna być nam potrzebna sól, którą trzeba zdecydowanie ograniczać w naszej codziennej diecie. Na koniec polewamy sałatkę olejem z pestek winogron, który jest znakomity na zimno. Dodatkowo jest bogaty w witaminę E, zwaną witaminą młodości i płodności. Lekko, pysznie i zdrowo.