Warzywny pasztet na bazie cukinii i pieczarek. Pyszny smak końcówki Lata! Bajecznie prosty!
składniki:
2, 5 szklanki bułki tartej
200 g sera żółtego gouda
szklanka oleju
łyżka tymianku
łyżka gałki muszkatołowej
4 cukinie
3 marchewki
15 pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 jajka
przyrządzanie:
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce- grube oczka
- Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce podobnie jak cukinię
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Cebule i czosnek obierz, pokrój na drobno
- Ser żółty pokrój na tarce, na grubych oczkach
- Cebulę, czosnek, pieczarki podsmaż na masełku przez 8 minut, odstaw do wystudzenia
- Wszystkie składniki połączyć razem w większej misce
- Masę przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny