- 50 dag wątróbki cielęcej
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 l mleka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- tymianek
Wątróbkę cielęcą namoczyć (min. 1 godzinę) w mleku. Następnie opłukać, osączyć, ostrym nożem usunąć błonkę. Osuszyć ściereczką i pokroić w ukośne paski. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. Rozgrzać olej na patelni. Plastry wątróbki starannie obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z taką ilością wina, aby powstał gęsty sos. Wątróbkę posypać tymiankiem, solą i pieprzem i przełożyć do rondla. Dodać pokrojone pieczarki i zalać otrzymanym sosem. Dusić 10-15 minut. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.