Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Wegańska paella

Paella to typowe danie kuchni hiszpańskiej. To ryż podawany z różnymi dodatkami: najczęściej owocami morza lub mięsem. My za to dziś przedstawiamy przepis na wegańską paellę, z samymi warzywami!

vegan-paella-1434500_960_720

składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 200 g sezonowych warzyw
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 g ryżu do paelli
  • 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

  1. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C  i piecz 15-20 min. Przełóż papryki do miski, przykryj folią plastikową i odstaw na 10 min. Zdejmij z papryk skórkę i pokrój na paski.
  2. Posiekaj cebulę i papryczkę chilli. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę i w tym czasie pokrój cukinię na półplasterki. Dorzuć na patelnię. Po 2-3 minutach dodaj pomidory z puszki i smaż aż wyparuje z nich część płynu i zgęstnieją.
  3. Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut.
  4. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Podpraż ryż na suchej patelni przez 20 sekund, po czym rozprowadź go równomiernie.
  5. Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli paskami pieczonej papryki.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy