Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Do gulaszu wykorzystałam kolorową paprykę, cukinię, zielone oliwki.
składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 por
- 3 kolorowe papryki
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 50 ml bulionu lub wody
- 300 ml pasaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Cukinię, paprykę kroję w grubą kostkę. Cebulę, pora, oliwki, czosnek w plasterki.
- Na patelni wlewam 2 łyżki oliwy, przysmażam pora,cebulę i czosnek. ( około 3 minuty) Dodaję warzywa, całość posypuję przyprawami i smażę przez około 6-7 minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut.
- Na koniec fasolkę, oliwki, pasatę i duszę jeszcze 10 minut.
- Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZI Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>KLIK>>>>>>