Wegańska kuchnia to kopalnia pomysłów. Dodatkowo zdrowych i pysznych. Pasztet z białej fasoli taki właśnie jest. Przygotujesz go w prosty sposób a niewtajemniczony degustator nie zgadnie, że nie ma w nim kawałka mięsa.
składniki:
- 200 g białej fasoli
- 100 g upieczonej dyni
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- świeży koperek
przyrządzanie:
- Suchą fasolę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
- Namoczoną fasolę gotować w tej samej wodzie pod przykryciem przez ok. 2 i 1/2 godziny, do czasu aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania dodać pół łyżeczki soli.
- Trzy łyżki siemienia lnianego wsypać do garnuszka, zalać wodą i odstawić na minimum pół godziny, następnie gotować przez ok. 10 minut na malutkim ogniu co chwilę mieszając.
- Upieczoną dynię odcisnąć. Rozgnieść widelcem.
- Odcedzoną fasolę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym blenderem lub rozgnieść praską do ziemniaków. Dodać dynię, siemię lniane, mielone migdały i przyprawy. Wymieszać.
- Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonych migdałów. Wyłożyć masę, uklepać, posypać pozostałą łyżką siemienia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 60 minut. Kroić po ostudzeniu. Przyozdobić koperkiem.