Wege kotleciki z ziemniaków i marchewki to pomysł na pełnowartościowy i zdrowy obiad. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na wieczór.
składniki:
- dwie średnie marchewki,
- 2-3 ugotowane ziemniaki,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki startego sera cheddar,
- 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotować w łupinach. Lekko przestudzić, obrać i rozgnieść widelcem.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Wymieszać razem warzywa.
- Dodać starty cheddar, posiekaną drobno papryczkę chili, szczypiorek.
- Dodać jajko, połączyć całość i następnie mąkę wraz z przyprawami.
-
Na talerzu rozsypać mąkę, mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.