Leczo to potrawa popisowa wielu kucharzy. Dzisiaj wersja niestandardowa - bez mięsa. Stragany są pełne sezonowych warzyw, więc teraz jest najlepsza pora na leczo! Wiedzieliście skąd się ta potrawa wywodzi? To potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu.
składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cukinia
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę, paprykę, cukinię pokroić w grubą kostkę. Całość smażyć na zarumienionej cebulce z patelni.
- Dodać cukier i podsmażać przez 5 minut.
- Po tym czasie dodać pozostałe warzywa.
- Smażyć przez kolejne 15 minut do czasu miękkości papryki.
- Dodać pomidory i dusić przez 10 minut. Doprawić.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















