Leczo to potrawa popisowa wielu kucharzy. Dzisiaj wersja niestandardowa - bez mięsa. Stragany są pełne sezonowych warzyw, więc teraz jest najlepsza pora na leczo! Wiedzieliście skąd się ta potrawa wywodzi? To potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu.
składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cukinia
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę, paprykę, cukinię pokroić w grubą kostkę. Całość smażyć na zarumienionej cebulce z patelni.
- Dodać cukier i podsmażać przez 5 minut.
- Po tym czasie dodać pozostałe warzywa.
- Smażyć przez kolejne 15 minut do czasu miękkości papryki.
- Dodać pomidory i dusić przez 10 minut. Doprawić.