Wegetariański obiad, który zrobisz w 20 minut.
składniki:
- woreczek kaszy bulgur
- pomidorki koktajlowe
- czerwona i żółta papryka
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- 1/2 brokuła
- olej lniany - 2 łyżeczki
- sok z limonki - 1/2 łyżeczki
- sok ze skórki pomarańczy i cytryny - 1/2 łyżeczki
- sałata lub rukola
- pietruszka
przyrządzanie:
- Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa myję.
- Pomidorki przekrawam na połówki i mieszam z oliwą oraz solą.
- Paprykę kroję w kostkę.
- Paprykę i pomidorki piekę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.
- Brokuła gotuję, aż będzie miękki.
- Olej lniany łączę z sokiem z limonki i skórką z cytryny i pomarańczy. Polewam sosem kaszę.
- Wszystko łączę i posypuje sałatą oraz pietruszką.