Pogodę mamy delikatnie mówiąc beznadziejną, urlopy wykorzytane, a w najbliższej perspektywie ani jednego ciepłego dnia. Dla uratowania dobrego samopoczucia, ucieknijmy do kuchni, by tam poczuć smak lata nad Morzem Śródziemnym...
Przygotujmy sobie i bliskim kolację w stylu greckim. Dominujące w niej potrawy w znakomitej większości nie są trudne do przygotowania. Nie musimy też szukać specjalnych składników – wszystkie powinniśmy znaleźć w każdym markecie bądź większym “spożywczaku”.
Każdy przybywający na Peloponez lub którąś z greckich wysp zjada choć raz GRECKĄ SAŁATKĘ. Smak doskonale dobranych warzyw i świetnej oliwy śnić się może po nocach, podobnie jak w przypadku TZATZIKI czy NADZIEWANYCH LIŚCI WINOGRON – kolejnych kulinarnych klasyków z Hellady.
Z przystawek warto też polecić SZPINAK ZAPIEKANY Z FETĄ oraz PASTĘ Z KAWIORU, przygotowaną z powszechnie dostępnych u nas składników na wzór słynnej taramosalaty. Nieco bardziej potrawami będą faszerowane warzywa – CUKINIA Z FETĄ I ORZECHAMI, następnie BAKŁAŻANY Z ANCHOIS, a także POMIDORY Z FETĄ.
Jeśli chcemy przygotować dania jeszcze bardziej sycące, sięgnijmy po FASOLADĘ, a także GRECKI GARNEK Z KARTOFLAMI. Gdy mamy ochotę zaś na dobrego drinka, koniecznie wypróbujmy GREEK MOJITO.