Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gyros na talerzu

Gyros na talerzu

Pieczone pulpety z mozzarellą

Pieczone pulpety z mozzarellą

Domowy makaron cynamonowy

Domowy makaron cynamonowy

Racuszki marchewkowe

Racuszki marchewkowe

Sałatka z curry i ananasem

Sałatka z curry i ananasem

Aromatyczne ciasto miodowe- idealne na ŚWIĘTA!

Aromatyczne ciasto miodowe- idealne na ŚWIĘTA!

7 świątecznych przepisów na dania i desery z MAKIEM

7 świątecznych przepisów na dania i desery z MAKIEM

Przekąska krewetkowa z awokado

Przekąska krewetkowa z awokado

Rolada wieprzowa z nektarynkami

Rolada wieprzowa z nektarynkami

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Obwarzanki z serem

Obwarzanki z serem

Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Pierniki świąteczne z miodem

Pierniki świąteczne z miodem

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami

Pieczone ziemniaki z bazylią

Pieczone ziemniaki z bazylią

Wielkanocna pascha z bakaliami

Przepis na paschę wielkanocną, z duża ilością orzechów. Czy u Was w domu, kultywujecie tradycję spożywania tego ciasta?  

składniki:
- 500 g dobrego i tłustego twarogu, dwa razy zmielonego -5 żółtek -100 ml 36% śmietanki - 60 g cukru pudru - szczypta soli - laska wanilii - 15 orzeszków ziemnych - 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 60 g rodzynek sułtańskich - 80 g blanszowanych migdałów  

przyrządzanie:

  • Zmielony ser przesyp do większej miski. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ziarenka wanilii ze środka laski.
  • Dodaj pokrojoną skórkę i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj żółtka, śmietankę.
  • Migdały, orzeszki ziemne pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem razem z rodzynkami.
  • Odsącz z wody, dodaj do paschy i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Podawaj w szklankach. Jeśli masz czas uformuj kulę, używając do tego gazy.