Idealny deser na wielkanocny stół. Zamiast kupować gotowe jajka czekoladowe ze sklepu, wykonajcie je sami. Tyle frajdy!
składniki:
- 50 DKG. CIASTA / CIASTEK
- 1/2 SZKL. MLEKA,
- 2 ŁYŻKI MASŁA LUB MARGARYNY,
- 1/ 2 SŁOIKA KONFITURY NP. MORELOWEJ,
- 2 – 3 ŁYŻKI ALKOHOLU,
- CUKIER WG. UZNANIA – U MNIE NIE BYŁO TAKIEJ POTRZEBY,
- KAKAO DO OBTOCZENIA.
przyrządzanie:
Ciasto pokruszyć.
W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, dodać pokruszony biszkopt, wymieszać i delikatnie podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać dżem, alkohol i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być lepkie aby można było lepić kulki. Jeśli jest zbyt suche można dodać więcej mleka lub dżemu, a jeśli jest za rzadkie, więcej pokruszonych ciastek.
Ulepione kulki obtoczyć w kakao i odstawić do schłodzenia.