Pyszna alternatywa dla wielkanocnych babek z lukrem. Warkocz łączy w sobie mnóstwo nut smakowych i dzięki idealnie pasuje na świąteczne śniadanie!
składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki letniej wody
- pół szklanki śmietany
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek siekanych migdałów plus do posypania
- 1 łyżka posiekanych rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 80 g masy marcepanowej
przyrządzanie:
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać śmietanę, 2 jajka i wszystkie składniki dokałdnie wymieszać.
- Dodać mąkę, cynamon, miękkie masło i wyrobić na gładką masę.
- Dodać masę marcepanową, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.
- Ciasto powinno być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
- Ciasto podzielić na kawałki, każdy po 100 g. Uformować z nich wałki o długości około 15 cm. Formować z nich 4 warkocze używając do każdego po 3 wałki ciasta.
- Wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi migdałami.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-15 minut.
Zobacz też: Tarta z jabłkami