Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Wielkanocny warkocz z marcepanem

Pyszna alternatywa dla wielkanocnych babek z lukrem. Warkocz łączy w sobie mnóstwo nut smakowych i dzięki idealnie pasuje na świąteczne śniadanie! 

hefekranz-668517_640

składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki letniej wody
  • pół szklanki śmietany
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek siekanych migdałów plus do posypania
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 80 g masy marcepanowej

przyrządzanie:

  • Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać śmietanę, 2 jajka i wszystkie składniki dokałdnie wymieszać.
  • Dodać mąkę, cynamon, miękkie masło i wyrobić na gładką masę.
  • Dodać masę marcepanową, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.
  • Ciasto powinno być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  • Ciasto podzielić  na kawałki, każdy po 100 g. Uformować z nich wałki o długości około 15 cm. Formować z nich 4 warkocze używając do każdego po 3 wałki ciasta.
  • Wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi migdałami.
  • Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-15 minut.

 

Zobacz też: Tarta z jabłkami