Charakterystyczny smak sosu chrzanowego w połączeniu z domowymi pulpecikami z mięsa wieprzowego to nasza propozycja na sobotni obiad.
składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek
- olej
- szklanka wody
- 2 czubate łyżki chrzanu tartego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
przyrządzanie:
- Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić.
- Czosnek przepuścić przez praskę.
- Dodać jajko i bułkę tartą.
- Wymieszać z mięsem i formować kulki.
- Smażyć na patelni na rumiano.
- Wodę zagotować, dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić i chwilę gotować.
- W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i wlać do sosu.