Macie ochotę na chińszczyznę? Oto najprostszy przepis na wieprzowinę w cieście. Dodaj do tego sos słodko-kwaśny lub sojowy, ryż i obiad gotowy! Dziecinnie prosty, a jak smakuje...
składniki:
500g polędwicy wieprzowej,
200g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
225ml mleka,
szczypta pieprzu cayenne,
olej roślinny do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
Mięso pokroić w 2,5cm kostkę. W ogrzanym woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając, 2-3 minuty, aż zamkną się pory. Wyjść wieprzowinę łyżką cedzakową i odstawić.
Mąkę zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i pieprzem cayenne na gęste, lejące się ciasto. Wrzucić kawałki wieprzowiny do ciasta i wymieszać, aż całe się nim pokryją. Kawałki mięsa w cieście wrzucać na gorący głęboki olej i smażyć, obracając, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Mąkę zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i pieprzem cayenne na gęste, lejące się ciasto. Wrzucić kawałki wieprzowiny do ciasta i wymieszać, aż całe się nim pokryją. Kawałki mięsa w cieście wrzucać na gorący głęboki olej i smażyć, obracając, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy