Zapach zupy grzybowej z suszonych prawdziwków, to coś, co każdemu kojarzy się z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj zdradzamy jak przygotować aromatyczną zupę na Święta.
składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- Suszone prawdziwki (około 14 kapeluszy)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
- Zalej prawdziwki zimną wodą i odłóż na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Po tym czasie gotuj grzyby z wodą, aż będą miękkie.
- Odcedź prawdziwki i odłóż do ostudzenia. Wywar z prawdziwków połącz z wywarem warzywnym. Gotuj na małym gazie, dodaj pieprz, sól, i zagęść łyżką śmietany i maki.
- Grzyby pokrój i wrzuć do zupy.
uwagi:
Zupę grzybową możesz podawać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, groszkiem ptysiowym lub świeżą bagietką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














