Zapach zupy grzybowej z suszonych prawdziwków, to coś, co każdemu kojarzy się z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj zdradzamy jak przygotować aromatyczną zupę na Święta.
składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- Suszone prawdziwki (około 14 kapeluszy)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
- Zalej prawdziwki zimną wodą i odłóż na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Po tym czasie gotuj grzyby z wodą, aż będą miękkie.
- Odcedź prawdziwki i odłóż do ostudzenia. Wywar z prawdziwków połącz z wywarem warzywnym. Gotuj na małym gazie, dodaj pieprz, sól, i zagęść łyżką śmietany i maki.
- Grzyby pokrój i wrzuć do zupy.
uwagi:
Zupę grzybową możesz podawać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, groszkiem ptysiowym lub świeżą bagietką.