Tradycyjny polski napój, bez którego kiedyś trudno było wyobrazić sobie wigilię. A jak jest teraz? Czy Wy wciąż serwujecie kompot z suszu w waszych domach?
składniki:
- 250 g gotowej mieszanki suszu na kompot
- garść rodzynek
- 2 l wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 5 goździków
przyrządzanie:
Mieszankę wędzonych owoców przekładamy do garnka razem z rodzynkami, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i gotujemy około pół godziny na średnim ogniu pod przykryciem aż owoce będą miękkie, a kompot aromatyczny. Na koniec doprawiamy napój miodem i sokiem z pomarańczy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














