Sezon na wino trwa cały rok. Jest nieodłącznym elementem spotkań, randek ale i samotnych wieczorów pod kocem. Często jednak nie wiemy, jak prawidłowo je serwować. Krótki przewodnik pomoże Wam wydobyć z niego maximum smaku. Jesień to idealna pora aby z winem poeksperymentować. Rzućmy okiem jak je podawać i do czego pasuje. Koniecznie też wypróbuj nasz przepis na grzańca!
Grzaniec dla smaku i na rozgrzewkę.
Na długie jesienne wieczory, rozgrzewający napitek jest wprost idealny. Najczęściej robimy go z czerwonego wina, które podgrzewamy z cynamonem i goździkami. Dzisiaj Was zaskoczę. Świetną bazą dla tego gorącego napoju jest też wino białe! Zaplanuj wieczór z przyjaciółkami i dobrym filmem. Jeśli wolisz nie dziel się z nikim, dodaj ulubioną książkę, koc i ciesz się jesienią!
Składniki:
- butelka półsłodkiego, białego wina
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- łyżka miodu
- szklanka rumu
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Obierz cytrynę, odstaw skórkę. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn. Do naczynia przelej wino, sok z cytrusów, dodaj miód, rum, wodę oraz skórkę z cytryny. Zamieszaj i odstaw na godzinę aby składniki się zaprzyjaźniły. Przed podaniem podgrzej ale nie gotuj. Rozgrzewa największych zmarzluchów.
Smacznego!