Wiosennie wyglądająca sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i listkami insalatiny
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 długi ogórek
pęczek rzodkiewek
opakowania insalatiny (ok. 125 g)
pęczek szczypiorku
200 ml naturalnego jogurtu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyć, ogórek dodatkowo sparzyć. Przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. Połówki plasterków ułożyć dekoracyjnie dokoła dwóch dużych talerzy. Resztę ogórka, pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany szczypiorek oraz osuszone liście insalatiny wymieszać i ułożyć na środku talerzy.
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i podawać ją niezwłocznie.
uwagi:
Zamiast liści insalatiny można użyć sałaty masłowej, drobno pokrojonej.