Łatwa i szybka w przygotowaniu. A do tego idealna jeżeli chcesz jeszcze zdążyć schudnąć przed wakacjami. Burak syci i dostarcza ważnych składników odżywczych.
składniki:
- 100 g (paczka) rukoli
- 1/2 kg buraków
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 łyżki wody
- odrobina natki pietruszki
- kostka sera feta
- 150 g ziaren słonecznika i dyni
- kmin
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Buraki myjemy, skrapiamy oliwę i wstawiamy w całości do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Ocet mieszamy z wodą, dodajemy odrobinę kminu i startego chrzanu. Najlepiej gdyby chrzan był domowej roboty, jest znacznie zdrowszy i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami.
- Ostudzone i pokrojone w kostkę buraki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem. W zależności od indywidualnych potrzeb można użyć więcej lub mniej przypraw.
- W dużej misce mieszamy rukolę oraz buraki, odstawiamy na 30 minut, aby składniki połączyły się ze sobą.
- Buraki i rukolę przekładamy na talerz, posypujemy rozkruszoną fetą oraz prażonymi ziarnami dyni i słonecznika.