Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Wiosenna sałatka z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki zdobywają coraz więcej uznania i uważane są za produkt zdrowy i wręcz modny. Suszone śliwki powinny stanowić nieodzowny składnik naszej diety ponieważ zawierają bardzo wiele cennych i niezbędnych naszemu organizmowi składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Warto dlatego inspirować się i dodawać śliwki na przykład do wiosennych sałatek.

 

Składniki:

• 2 małe filety z kurczaka
• 6 suszonych śliwek np. Bakalland
• 1/2 małej cebuli
• 100 g mrożonej fasolki szparagowej
• 2 łyżeczki kaparów
• 4 garście rukoli
• 50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka cukru
• skórka otarta z połowy cytryny
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją al dente. Przelać zimną wodą.
Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbić na grubość około 1,5-2 cm, posypać solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Filet smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby ostygło.
W małym rondelku zagotować ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.