Suszone śliwki zdobywają coraz więcej uznania i uważane są za produkt zdrowy i wręcz modny. Suszone śliwki powinny stanowić nieodzowny składnik naszej diety ponieważ zawierają bardzo wiele cennych i niezbędnych naszemu organizmowi składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Warto dlatego inspirować się i dodawać śliwki na przykład do wiosennych sałatek.
Składniki:
• 2 małe filety z kurczaka
• 6 suszonych śliwek np. Bakalland
• 1/2 małej cebuli
• 100 g mrożonej fasolki szparagowej
• 2 łyżeczki kaparów
• 4 garście rukoli
• 50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka cukru
• skórka otarta z połowy cytryny
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją al dente. Przelać zimną wodą.
Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbić na grubość około 1,5-2 cm, posypać solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Filet smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby ostygło.
W małym rondelku zagotować ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.