Wiosenna zupa z koperkiem, fetą i marchewką.
składniki:
- 2 litry rosołu na bazie mięsa lub samych warzyw
- 2 łyżeczki kurkumy
- śmietana 18%
- pół kostki sera feta
- pół kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyj, obierz. Marchew i ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę w małą kosteczkę. Do tej zupy idealnie nada się dwudniowy rosół. Jeśli nie masz gotowego bulionu to szybciutko przygotuj takowy używając kostki rosołowej. Raz na czas można.
Ugotuj ziemniaki i marchewkę do miękkości. Wrzuć odcedzone do bulionu, dodaj cebulkę i przyprawy. Pogotuj kilka minut. Jeśli masz i lubisz zieleninę to pokrój ją i dorzuć do zupki.
Ser feta pokrusz. Wszystkie składniki bulionu zmiksuj na krem. Dodaj kilka keksów śmietany, posyp fetą i zieleniną.