Ciekawa propozycja na kurczaka z kapustą
składniki:
- kapusta włoska
- cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 5 łyżek śmietany
- 250 ml bulionu warzywnego
- 4 gałązki majeranku
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- opakowanie puree ziemniaczanego
- 50 g startej goudy
- 30 g startego parmezanu
przyrządzanie:
- Kapustę przekroić, wyciąć głąb, poszatkować. cebule obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać kapustę, poddusić. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać, przykryć, dusić około 10 minut.
- Mięso doprawić, smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Puree przygotować wg przepisu, wymieszać z goudą, rozłożyć na mięsie, posypać parmezanem. Mięso piec 10-12 minut.
- Kapustę doprawić, dodać majeranek. Podawać z mięsem.