Apetyczna i sycąca sałatka z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut + 15 minut gotowania ziemniaków
liczba porcji: 4
składniki:
500 g młodych, małych ziemniaków
8 suszonych pomidorów w oliwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
przyrządzanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwilii aż są średnio miękkie. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki odsączyć i wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki polać sosem, posypać paskami pomidorów oraz natką pietruszki. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki.