Zobacz słynny włoski deser w niesamowicie smacznej odsłonie! Nie obawiaj się, bo robi się go banalnie. A warto - uwodzi smakiem!
składniki:
BISZKOPT
- jaja – 5 szt.
- cukier – 145 g
- mąka pszenna – 100 g
- mąka ziemniaczana – 50 g
- mielone pistacje – 50 g
- serek ricotta – 500 g
- cukier puder – 50 g
- cytryna – 0,5 szt.
- amaretto – 20 ml
- orzechy włoskie - 20 g
- orzechy laskowe – 20 g
- mieszanka owoców suszonych – 1 opakowanie
przyrządzanie:
Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut. Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane owoce, prażone orzechy. Na koniec dodajemy amaretto oraz sok z połowy cytryny.
Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy według własnego uznania.