Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

WŁOSKI DESER – CASSATATA alla siciliana

Zobacz słynny włoski deser w niesamowicie smacznej odsłonie! Nie obawiaj się, bo robi się go banalnie. A warto - uwodzi smakiem!

cassata_small

składniki:
BISZKOPT

  • jaja – 5 szt.
  • cukier – 145 g
  • mąka pszenna – 100 g
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • mielone pistacje – 50 g
KREM Z SERKA RICOTTA
  • serek ricotta – 500 g
  • cukier puder – 50 g
  • cytryna – 0,5 szt.
  • amaretto – 20 ml
  • orzechy włoskie - 20 g
  • orzechy laskowe – 20 g
  • mieszanka owoców suszonych – 1 opakowanie    

przyrządzanie:

Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut. Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane owoce, prażone orzechy. Na koniec dodajemy amaretto oraz sok z połowy cytryny.
Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Dekorujemy według własnego uznania.