Włoski przysmak, bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto z ricottą, nutą migdałów poleca się do niedzielnej kawki.
składniki:
100 g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jaj
250 g ricotty
100 g mielonych migdałów
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
do dekoracji: pistacje, migdały, cukier puder
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, ze szczyptą soli.
- Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka, ricottę zmiksować.
- Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować.
- Powoli dokładać pianę z białek, bardzo delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć do mniejszej formy, posypać rozdrobnionymi pistacjami i migdałami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, na około 60 min.
- Wystudzony placek posypać pudrem.