Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Włoskie inspiracje kulinarne – Bruschetta

Moda na śródziemnomorskie dania opanowała nie tylko Europę, ale i cały świat. Dotarła także do kraju nad Wisłą, wzbogacając polskie stoły o niezwykle zdrowe, smaczne i aromatyczne dania, które pomimo tego, że są lekkostrawne, potrafią doskonale nasycić. Prawdziwa pizza Margherita, sałatka caprese, pierożki ravioli, lasagne… wymieniać można bardzo długo, a każda kolejna potrawa okazuje się smaczniejsza od poprzedniej. Jedną z najprostszych, ale i najbardziej smakowitych specjalności kuchni włoskiej jest bruschetta, której bazę stanowi grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele odmian bruschetty, najczęściej podaje się ją z dojrzałymi krojonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią. Zanim jednak bruschetta stała się niezwykle popularnym przysmakiem, rozpoznawalnym na całym świecie, była po prostu wiejską potrawą, wymyśloną przez ubogich mieszkańców włoskiego regionu zwanego Abruzja. Jej nazwa pochodzi od słowa ,,bruscato”, co znaczy ,,opiekany”. Bruschetta, jeśli przyrządzona zostanie z najwyższej jakości składników, zawsze zachwycać będzie smakiem. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Szczególnie, jeśli w przypadku braku świeżych pomidorów mamy pod ręką Pastę warzywną do Bruschetta marki Svansø. Do przygotowania będzie potrzebne: – 8 kromek chleba typu ciabatta – oliwa z oliwek – pół słoika Pasków suszonych pomidorów Svansø – 150 g świeżej mozarelli – 1 słoik pasty Bruschetta Svansø – 8 plasterków szynki parmeńskiej – wiązka świeżej bazylii – 100 g czarnych oliwek bez pestek Krok po kroku, czyli – JAK PRZYGOTOWAĆ SMAKOWITĄ BRUSCHETTĘ: Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory. Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków. Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory. Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe! Bruschetta będzie idealną przystawką, przekąską, świetnie sprawdzi się także jako ciepła kolacja, a nawet pożywne śniadanie. Dostarczy witamin, mikroelementów, ale też węglowodanów, czyli mnóstwa energii. Smacznego!