Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Włoskie risotto na polskich stołach

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. 

Risotto z suszonymi pomidorami

Składniki:
80 g Suszonych Pomidorów z cebulą marki Ponti,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia extra vergine
2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
1 szklanka ryżu arborio
100 ml białego wina
0,5 l bulionu grzybowego
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
drobno posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę Olitalia wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory Ponti i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu – udekorować startym parmezanem.

Risotto to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz wykwintnej kolacji dla dawno niewidzianych gości. Co więcej, można je przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki’ warzyw, pozostałych w lodówce. Danie proste, smaczne i ekonomiczne.