Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Włoskie risotto na polskich stołach

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek. 

Risotto z suszonymi pomidorami

Składniki:
80 g Suszonych Pomidorów z cebulą marki Ponti,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek Olitalia extra vergine
2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
1 szklanka ryżu arborio
100 ml białego wina
0,5 l bulionu grzybowego
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
drobno posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę Olitalia wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory Ponti i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu – udekorować startym parmezanem.

Risotto to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz wykwintnej kolacji dla dawno niewidzianych gości. Co więcej, można je przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki’ warzyw, pozostałych w lodówce. Danie proste, smaczne i ekonomiczne.