Semifreddo to włoski deser, idealny dla tych, którzy kochają lodowe desery. Smakiem i konsystencją przypomina domowe lody. Jednak jest zupełnie inny. Przekonajcie się sami.

składniki:
- 350 g malin + do dekoracji
- 3 jajka + 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki
przyrządzanie:
- Maliny zmiksować. Pestki usunąć.
- Do dużej miski wbić jajka i żółtka, dodać ziarenka wanilii oraz cukier. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą
- Ubijać mikserem przez 4 – 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze do czasu aż masa ostygnie.
- W oddzielnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z jajek. Odłożyć 2 szklanki masy a resztę przelać do formy. Odłożone 2 szklanki masy wymieszać z puree malinowym.
- Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny. Semifreddo podajemy w połowie zmrożone.
.