Niezwykłe połączenie czerwonego mięsa i smaku śliwek. Oto pyszny pomysł na obiad, który posmakuje wszystkim mięsożercom. Smażona wołowina w sosie śliwkowym. Skusicie się?
składniki:
- 4 plastry wołowiny
- ciemny sos sojowy,
- olej,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka mąki
- 1/2 słoika powideł śliwkowych,
- 8-10 suszonych śliwek bez pestek
- łyżka miodu,
- pieprz, sól, czosnek w proszku
przyrządzanie:
-
Mięso zbić, oblać z obu stron sosem sojowym, obsypać czosnkiem. Odstawić w takiej marynacie na minimum 3 godziny.
- Śliwki suszone namoczyć.
- Obsmażyć lekko pokrojone na kawałki mięso wołowe, dodać resztę sosu sojowego i dusić około godziny.
-
Namoczone śliwki rozgotować, dodać powidła, powoli gotować, dodać miód, pieprz, odrobinę soli. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną z jogurtem.
- Dodać sos do mięsa i wymieszać.