Tradycyjna wołowina w sosie własnym. Idealna na obiad. Nada się do gulaszu. Poznajcie najlepszy przepis na to danie. Mniam!
składniki:
- 800 g wołowiny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 4 łyżki mąki
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
przyrządzanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką.
Obtaczamy każdy kawałek w mące i układamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Obsmażany z obu stron, na dosyć dużym ogniu.
Mięso przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Zmniejszamy ogień i mieszając, podsmażamy aż cebula zmięknie i zrobi się szklista.
Przekładamy do garnka wraz z całym sosem powstałym na patelni, dodatkowo nalewamy na patelnię ok. 1 szklanki wody.
Dodajemy resztę przypraw, stawiamy garnek na małym ogniu i dusimy pod przykrywką.
Proces duszenia trwa ok 1,5 godziny.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem