Propozycja na aromatyczne danie, bardzo pożywne.
składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz
- łyżeczka mielonej kolendry
- 4 cebule
- papryka czerwona
- chilli
- 2 cukinie
- 400 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 600 g ugotowanego makaronu ryżowego
przyrządzanie:
- Mięso pokroić w paski, usmażyć w woku na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, doprawić. Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu po mięsie. Papryki pokroić, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Cukinie pokroić w plastry. dodać do cebuli z papryką, podsmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać sos sojowy, oraz resztę oleju. Warzywa doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować.
- Dodać usmażone mięso, chwilę podgrzewać, ale już nie gotować. Gorący makaron wyłożyć na talerze z mięsem.