Sycący i bardzo mięsny. Oto pomysł na obiad, dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa!
składniki:
- ok. 0,7 kg wołowiny
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- papryka czerwona
- kawałek pora
- ryż
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
przyrządzanie:
-
Wołowinę pokroić w paski, podsmażyć na teflonie. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić, dodać majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić pod przykryciem.
-
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki. Czosnek przekroić na pół. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miekkie. Na koniec dodajemy pora pokrojonego w talarki i dusimy do miękkości.
-
Gdy wszystkie składniki będą miękkie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy (odkryty rondel) aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Gotujemy ryż i podajemy z ryżem.