Przyrządzamy ziółka
Zioła przygotowywane są nie tylko z liści, łodyżek roślin, ale tez z owoców, korzeni, a nawet kory drzew. Chyba najprostszym sposobem na przygotowanie ziółek do spożycia jest napar. Ostatnio dość często spotykanym określeniem jest herbatka ziołowa, nic innego to niż właśnie napar. Sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet początkującej gospodyni domowej. Gdyż napar parzy się jak zwykłą herbatę. Zalanie wrzątkiem wskazanej na opakowaniu ziół odpowiedniej ilość mieszanki i pozostawienie pod przykryciem na paręnaście minut. To wszystko. Po lekkim ostudzeniu lub całkowitym ostygnięciu gotowe do wypicia. Można też przygotować wyciąg zimny. Metoda jest ta sama, tylko zioła zalewamy letnią lub zimną wodą i pozostawiamy na dłuższy czas. Ważne, aby woda zawsze była przegotowana. Innym sposobem na przyrządzenie ziółek jest odwar. Najczęściej przygotowuje się go z kory lub korzeni, które trzeba gotować przez odpowiednią ilość czasu. Większości może nawet nie przyszło by to do głowy, ale przygotowywane w domowym zaciszu soki owocowe i syropy są również formą przygotowywania ziół. Od innych soków odróżnia je to, ż są przygotowywane ze świeżych i ekologicznych owoców. Na soki Owoce zasypywane są cukrem i pozostawiane na jakiś czas, potem pasteryzowane. Przy syropach woda z dodatkiem konkretnego środka ziołowego musi być wygotowana, tak, aby powstał gęsty specyfik. Znane i lubiane przez nasze babcie są nalewki przygotowywane na bazie wyciągu spirytusowego, w którym zalane są Owoce lub inne części rośliny. Zioła nie tylko pijemy. Możemy również przygotowac z nich lecznicze kompresy. Zwyczajnie odlewamy napar i pozostałości ziół przykładamy na bolące miejsca. Pamiętajmy zawsze, że stosowanie nawet leczenia ziołami powinno się odbywać po okiem lekarza lub za jego konsultacją.
Które zioła i na co? CZYTAJ DALEJ >>>