Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach

tee-93172_640

 

Przyrządzamy ziółka

 

Zioła przygotowywane są nie tylko z liści, łodyżek roślin, ale tez z owoców, korzeni, a nawet kory drzew. Chyba najprostszym sposobem na przygotowanie ziółek do spożycia jest napar. Ostatnio dość często spotykanym określeniem jest herbatka ziołowa, nic innego to niż właśnie napar. Sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet początkującej gospodyni domowej. Gdyż napar parzy się jak zwykłą herbatę. Zalanie wrzątkiem wskazanej na opakowaniu ziół odpowiedniej ilość mieszanki i pozostawienie pod przykryciem na paręnaście minut. To wszystko. Po lekkim ostudzeniu lub całkowitym ostygnięciu gotowe do wypicia. Można też przygotować wyciąg zimny. Metoda jest ta sama, tylko zioła zalewamy letnią lub zimną wodą i pozostawiamy na dłuższy czas. Ważne, aby woda zawsze była przegotowana. Innym sposobem na przyrządzenie ziółek jest odwar. Najczęściej przygotowuje się go z kory lub korzeni, które trzeba gotować przez odpowiednią ilość czasu. Większości może nawet nie przyszło by to do głowy, ale przygotowywane w domowym zaciszu soki owocowe i syropy są również formą przygotowywania ziół. Od innych soków odróżnia je to, ż są przygotowywane ze świeżych i ekologicznych owoców. Na soki Owoce zasypywane są cukrem i pozostawiane na jakiś czas, potem pasteryzowane. Przy syropach woda z dodatkiem konkretnego środka ziołowego musi być wygotowana, tak, aby powstał gęsty specyfik. Znane i lubiane przez nasze babcie są nalewki przygotowywane na bazie wyciągu spirytusowego, w którym zalane są Owoce lub inne części rośliny. Zioła nie tylko pijemy. Możemy również przygotowac z nich lecznicze kompresy. Zwyczajnie odlewamy napar i pozostałości ziół przykładamy na bolące miejsca. Pamiętajmy zawsze, że stosowanie nawet leczenia ziołami powinno się odbywać po okiem lekarza lub za jego konsultacją.

 

Które zioła i na co? CZYTAJ DALEJ >>>