Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach w diecie

food-669249_640

 

 

Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Są nimi:

TŁUSZCZE – m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te obniżają stężenie trój glicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi. Dodatkowo, prawdopodobnie przyczyniają się również do redukcji stężenia “złego” cholesterolu i podniesienia dobrego. Powodują także obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie tworzenia się niebezpiecznych zakrzepów. Dzięki tym właściwościom ich spożycie może ogrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układ krążenia. Tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety także z powodu ich korzystnego na pracę układu nerwowego – poprawiają koncentrację, ułatwiają zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów;

BIAŁKO – charakteryzujące się bardzo wysoką wartością odżywczą. Białko ryb zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, niemożliwe do wytworzenia przez organizm, które są mu potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu;

SKŁADNIKI MINERALNE – Ryby dostarczają dużych ilości żelaza, magnezu oraz cennego jodu potrzebnego m.in. do prawidłowej pracy tarczycy. Dodatkowo wszystkie ryby, które spożywamy w całości – razem ze szkieletem – stanowią doskonałe źródło wapnia. Oprócz wielu cennych pierwiastków, ryby zawierają także duże ilości witamin. I tak na przykład ryby chude – o niskiej zawartości tłuszczu – dostarczają głównie witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc np. witaminy B1, B2, B6, B12 oraz PP. Tłuste ryby zawierają natomiast duże ilości tłuszczo rozpuszczalnych witamin A, D oraz E.

 

 

CZYTAJ DALEJ >>>