Należy pamiętać, by nie tylko dbać o odpowiedni wybór ryby, ale także o odpowiednie ją przygotowanie. Wrogiem jest panierka i smażenie w głębokim tłuszczu. Tak przygotowana – nawet chuda – ryba może być poważnym problemem dla Twojej sylwetki. Zamiast tego możesz ją ugotować, upiec lub usmażyć na dobrej patelni teflonowej – bez dodatku tłuszczu. Do jej przygotowania użyć można dużej ilości świeżych lub suszonych ziół, dzięki nim jej smak będzie naprawdę wyjątkowy. Charakterystyczny zapach ryb morskich można wyeliminować skrapiając je sokiem z cytryny i pozostawiając na kilka godzin w chłodnym miejscu. Ryby są stosunkowo nietrwałym produktem. Świeże zaleca się spożyć w szybkim czasie po ich zakupie. Ryby które kupimy jako mrożonki, a uległy rozmrożeniu nie wolno zamrażać ponownie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















