Ciekawa wersja na zupę pomidorową.
składniki:
- makaron nitki
- pietruszka
- pół selera
- pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- cebula
- ser feta
- puszka pomidorów
- pół szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- listki bazylii
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
przyrządzanie:
- Seler i pietruszkę obierz, wrzuć do garnka wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i piersią kurczaka. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru.
- Cebulę i marchewkę obierz. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebule pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do wywaru i gotuj.
- Pomidory zmiksuj, dodaj do wywaru i zagotuj. Czosnek rozdrobnij w prasce i też dodaj. Wywar dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
- Ugotuj makaron. Mięso wyjmij i pokrój drobno.
- 3/4 sera feta zmiksuj z mlekiem, resztę pokrój w drobna kostkę.
- Makaron nałóż na talerze, wlej zupę, dodaj kawałki mięsa, polej mlekiem z serem.
- Udekoruj feta pokrojona w kostkę i listkami bazylii.