Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Wyśmienita tarta z BRUKSELKĄ

Ta tarta was zachwyci. Prosta i banalna, ale smak brukselki sprawia, że jest wyjątkowa! Pokochają nawet ci, którzy do tego warzywa nie są zbyt przekonani... Obiecujemy!

składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • Szczypta soli
  Farsz:
  • 500 g brukselki
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • kulka mozzarelli
  • sól

przyrządzanie:

Ciasto:
Posoloną mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy dosyć szybko, aż zrobi się zbita masa. Wkładamy na około godzinę do lodówki (kiedy nie mam czasu wrzucam ciasto na 20 minut do zamrażalnika). Po godzinie zimne ciasto szybko wałkujemy na placek wielkości naszej formy do tarty. Następnie przekładamy je do naczynia, dokładnie dociskając brzegi i nakłuwamy widelcem. wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, aż będzie rumiane. Następnie studzimy.

Farsz:
Brukselkę obieramy ze skórki i lekko blanszujemy na osolonym wrzątku. Przelewy na durszlak i studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i startą mozzarellą i solą. Na podpieczonym spodzie, układamy połówki brukselki i zalewamy mają śmietanową. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.