Ta tarta was zachwyci. Prosta i banalna, ale smak brukselki sprawia, że jest wyjątkowa! Pokochają nawet ci, którzy do tego warzywa nie są zbyt przekonani... Obiecujemy!
składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- Szczypta soli
- 500 g brukselki
- 250 g śmietany 30%
- 3 jajka
- kulka mozzarelli
- sól
przyrządzanie:
Ciasto:
Posoloną mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy dosyć szybko, aż zrobi się zbita masa. Wkładamy na około godzinę do lodówki (kiedy nie mam czasu wrzucam ciasto na 20 minut do zamrażalnika). Po godzinie zimne ciasto szybko wałkujemy na placek wielkości naszej formy do tarty. Następnie przekładamy je do naczynia, dokładnie dociskając brzegi i nakłuwamy widelcem. wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, aż będzie rumiane. Następnie studzimy.
Farsz:
Brukselkę obieramy ze skórki i lekko blanszujemy na osolonym wrzątku. Przelewy na durszlak i studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i startą mozzarellą i solą. Na podpieczonym spodzie, układamy połówki brukselki i zalewamy mają śmietanową. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.