Tarty słyną z łatwości i szybkości przygotowania oraz z tego, że można zrobić je z czymkolwiek tylko zechcemy! Połączenie kurczaka z brokułami z pewnością Wam zasmakuje.
składniki:
- 300 g mąki
- 3 żółtka
- 170 g masła (20 g do wysmarowania blaszki)
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 300 g kurczaka gotowanego
- 1 główka brokuła
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 jaja
- 3 łyżki prażonych płatków migdałów
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka w proszku
- Olej
przyrządzanie:
Przygotowujemy ciasto na tartę:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Odstawić do leżakowania w lodówce na 30 minut. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, ułożyć papier pergaminowy i wysypać ryżem lub fasolą, aby ciasto nie rosło. Bazę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut.
Przepis na farsz:
Kurczaka pokroić w paski. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Zblanszować – czyli ugotować w osolonej wodzie, anastepnie hartować w zimnej. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Jaja wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić, zalać masą tartę i obsypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około 15-20 minut.