Kto powiedział, że gofry można jeść jedynie z bitą śmietaną i owocami? Świetnie sprawdzą się także w wersji wytrawnej. Chrupiące ciasto, ciągnący się żółty ser i zielone warzywa - to pomysł na ciekawą alternatywę zwykłej kanapki!
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.25 szklanki oleju
- 0.25 łyżeczki soli
- 150 g sera żółtego Gouda
- 1 szt młoda cukinia
- ulubione zioła
- świeży koper
przyrządzanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki).
- W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.