Idealne na obiad. Polecamy.
składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- oliwa
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz pieprz cayenne lub ostra papryka
- kilka kropel sosu Tabasco (opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku
- ¾ małego jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany
- łyżka majonezu
- sól, pieprz,
przyrządzanie:
Wszystkie składniki na ciasto do naleśników dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na minimum 15 minut. Wszystkie składniki na sos czosnkowy wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków. Czosnek należy oczywiście przecisnąć przez praskę Cebulę posiekać w kosteczkę. Zeszklić na patelni na odrobinie oliwy. Najlepiej cebulę delikatnie posolić to szybciej zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie na patelnie przełożyć mięso. Mięso smażyć kilka minut rozgniatając widelcem grudki. Dodać fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i wodę. Doprawić do smaku sosem Worcester, sosem tabasco, solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć razem kilka minut. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć duże naleśniki. Nie mogą być zbyt cienkie ponieważ sosik będzie przeciekał. Na każdy naleśnik układać po jednym listku sałaty lodowej. Na sałatę wyłożyć 2 -3 łyżki farszu i dowolnie zwijać naleśniki. Naleśniki polać sosem czosnkowym.