Przepis na szybką słodką przekąskę.
składniki:
- 300 g mąki
- 125 g cukru
- 200 g masła
- jajo
- żółtko
- łyżka śmietany
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
przyrządzanie:
- W dużej misce zagnieć wszystkie składniki (oprócz kakao). Podziel ciasto na dwie porcje. Do jednej dodaj kakao i zagnieć.
- Zawiń kule ciasta w osobne folie i pozostaw w lodówce na 1,5- 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto na placki grubości ok. 2 mm, ułóż jeden na drugim i zroluj. Następnie owiń w folię i chłódź w lodówce przez kolejne 2 godziny.
- Po wyjęciu pokrój roladę na plastry, posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz na złoty kolor przez około 30 minut w temp. 190 stopni C.