Wypity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez.
składniki:
- - 1 kg buraków
- - 4 ząbki czosnku
- - liści laurowych
- ziela angielskiego
- całych ziarnek pieprzu
- soli morskiej
przyrządzanie:
- Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody.
- Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plasterki.
- Obierz czosnek – 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika.
- Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.
- Całość zalej słoną wodą.
- Słój przykryj czystą ściereczką lub serwetką i obwiąż gumką.
- Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni.
- Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku!
- Możesz przemieszać buraki czystą łyżką.
- Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu.
- Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny.
- Smak lekko winny, słodki, słony, cierpki, kwaśny.
- Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce.